Helt sjukt... familjelivet i USA

Läser en reseblogg när jag inte har något att göra på jobbet. Den handlar om en familj som har flyttat till USA för att pappan i familjen ska jobba där i två år. Mamman i familjen skrev ett inlägg om hur föräldrarlivet är i USA. Jag säger bara en sak - vi har det bra i Sverige!

Läs här (har kopierat rakt av):

I går när vi var borta satt vi och diskuterade skillnader mellan sverige-Usa. Jag inser att det är tufft att vara föräldrar här. Paret vi var oss bodde förut i Stamford men när dottern skulle börja kindergarten(lekis) hade de att välja på att betala privatskola(ca 20.000 dollar= 130.000 SVENSKA KRONOR/PER ÅR) eftersom public school inte är så bra i Stamford eller att flytta till ett bättre område med dyrare hus(mycket dyrare).

De bestämde sig för att flytta till Ridgefield. Mannen har två jobb för att de ska gå i hop. Han åker 6.30 am och kommer hem ca 11.00 pm på kvällarna, han ser inte sina flickor under veckorna.

Mamman är hemma för att ena flickan går halva dagen på kindergarten. Nästa år ska hon börja jobba men måste då hitta ett jobb så hon kan lämna barnen 08.30 vid skolbussen och hämta dem 4.00pm vid bussen. Hon måste kunna ta ledigt när det är snowday eller barnen är sjuka(man får ingen Vård av barn här inte) och även somrarna. Annars behöver hon för och efter skol omsorg och det är jättedyrt. Att ha barnen på dagis en 40 timmars arbetsvecka kostar ca$ 250 veckan dvs 1650 SEK dvs ca 6500kr/månaden. För att ha råd att barnomsorg så är det nästan ett krav att både mamma och pappa arbetar i the big city NY vilket i sig innebär att de knappt hinner se barnen.

När sedan barnen ska till College kostar det ca $25000/år och barn dvs 162500 SEk/år och barn i ca 3-4 år. Det gäller att spara pengar och jobba och slita hela tiden, jag beundrar föräldrarna här hur de orkar, men de vet inte hur BRA vi har det i Sverige, visst vi betalar lite mer i skatt inte speciellt mycket men då får vi mycket för det!

Thomas och jag började räkna på College avgifter för våra barn 4barn*25.000*4 år=400.000*6.50=2,6 miljioner (oj vad mycket pengar )

Tänk vad bra vi har det , vi behöver inte lämna våra barn på dagis vid 6 veckors ålder som kvinnan är tvungen till om hon inte vill förlora sitt jobb.

Kommentarer
Postat av: Fatima

Det är en av anledningarna till att jag vill skaffa familj i SVerige och ingen annanstans. Det är inte konstigt att klyftorna mellan fattiga och rika är så stora när man läser detta. I SVerige kan ju alla plugga på universitet! Det är fantastiskt!

2008-07-30 @ 19:28:58
URL: http://www.fatimaslillablogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress/hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0